Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Η εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', στις 21 Ιουνίου 2009, περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.



ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ο Ερντογάν δεν είχε μεταβεί στην Αθήνα.


Το δημοσιογραφικό επιτελείο της 'έγκριτης' εφημερίδας κατασκεύασε/φαντάστηκε την είδηση. Προκειμένου να δικαιολογηθούν, ανακοίνωσαν ότι το λάθος συνέβη εξαιτίας της προετοιμασίας του Κυριακάτικου φύλλου από την Παρασκευή καθώς και εκ του γεγονότος ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη.


Αυτό όμως δεν εξηγεί πως πέραν του 'γεγονότος', το άρθρο έκανε αναφορά τόσο στο περιεχόμενο των συζητήσεων (δίχως να υπάρχουν επίσημες δηλώσεις των πρωταγωνιστών) όσο και στις εκφράσεις των προσώπων των δύο ηγετών και των συνοδειών τους!


Τελικά το ΒΗΜΑ άλλαξε/διόρθωσε το άρθρο στη ΄Β έκδοση της Κυριακής 21ης Ιουνίου 2009.



Ανάλογη 'σοβαρή' δημοσιογραφία παρατηρήθηκε και από τις εφημερίδες 'ΕΘΝΟΣ' και 'Ελευθεροτυπία', με το μεν πρώτο να αναγράφει:

'Όταν ο κ. Kαραμανλής «έκλεινε» το ραντεβού για συνάντηση με τον Tούρκο ομόλογό του T. Eρντογάν χθες στο περιθώριο των εκδηλώσεων των εγκαινίων του Nέου Mουσείου της Aκρόπολης, δεν ανέμενε προφανώς ότι η τουρκική πλευρά θα έσπευδε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και θα έθετε με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο θέμα Θράκης κλιμακώνοντας την ένταση στο Aιγαίο.
H υποδοχή του κ. Eρντογάν χθες στο Mέγαρο Mαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη στην Aθήνα του Tούρκου πρωθυπουργού το 2004, όταν ο κ. Kαραμανλής και η κυβέρνησή του θεωρούσαν ειλικρινείς τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του κ. Eρντογάν για.. άρση του casus belli και για σύντομη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης.',

τη δε δεύτερη να αναφέρει:
'Επί μία ώρα (μαζί με τον χρόνο που χρειάστηκε για την μετάφραση), τα είπαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Η υλοποίηση των συμφωνιών για τους μετανάστες και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ήταν δύο από τα βασικά θέματα που μπήκαν στην κουβέντα.'.



Δεν φταίνε οι 'σοβαρές' εφημερίδες - Αυτοί που εξακολουθούν να τις αγοράζουν φταίνε. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο λάθος αλλά για απόδειξη του τί θεωρούν δημοσιογραφία και ενημέρωση του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου