Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΤΑΣ

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ενέκρινε - και μάλιστα υποβοήθησε με 'φωτογραφική' διάταξη/τροποποίηση της υπ' αριθμόν 2/20592/0025/6-7-2011 απόφασης για τις παροχές εγγυήσεων του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε πτηνοτροφικές μονάδες για το 2011 - το δανεισμό με 3,5 εκατομμύρια ευρώ του καταχρεωμένου Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.



Αρχικά η απόφαση 2/20592/0025/6-7-2011 προέβλεπε η γνωμοδότηση για τη βιωσιμότητα των πτηνοτροφικών μονάδων να διενεργείται μονάχα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε συνδιασμό με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Τυχόν θετική γνωμοδότηση θα επέτρεπε τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.


Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) αρνείτο να δανειοδοτήσει τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, λόγω οφειλών προς το προσωπικό καθώς και προς ΙΚΑ-Εφορία. Ενόσω μάλιστα η προαναφερθείσα επιχείρηση πίεζε για 'παραθυράκι' στη νομοθεσία, είχε ήδη αρχίσει διεργασίες για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα (δηλαδή για κήρυξη πτώχευσης). Ως ειδικός σύμβουλος για την επιτυχή υπαγωγή στο άρθρο 99 είχε προσληφθεί ο κ. Βαγγέλης Καλπίας (που συνεργαζόταν με την Everest και τον όμιλο Λαυρεντιάδη του γνωστού - πλέον - σκανδάλου της Proton Bank).



Η τροποποιημένη διάταξη επέτρεψε η γνωμοδότηση βιωσιμότητας να δίδεται και από ιδιωτικές ελεγκτικές ή συμβουλευτικές εταιρείες (με ό,τι συνεπάγεται αυτό από άποψη εγκυρότητας και αντικειμενικότητας). Εκτός από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Φίλιππο Σαχινίδη, συμπαραστάτης στις μεθοδεύσεις του στάθηκε ο τέως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μετέπειτα αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Αργύρης.





Προς τιμήν του, ο Διοικητής της ΑΤΕ, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, αρνείτο να παραχωρήσει δάνειο σε μία εταιρεία που δεν είχε καν ασφαλιστική ή/και φορολογική ενημερότητα λόγω των υπέρογκων χρεών. Αλλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σαχινίδης Φίλιππος και Αργύρης Βαγγέλης, τον παρέκαμψαν, με την αγαστή συνεργασία κατώτερων στελεχών της ΑΤΕ.



Τελικά ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας πρώτα εισέπραξε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο υπέβαλλε την αίτηση πτώχευσης...


Αλοίμονο από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν 'βουλευτικές άκρες'...



Περισσότερα στην εφημερίδα 'Πρώτο Θέμα', http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=164510.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου