Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η ALPHA BANK ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Η είδηση πρωτοδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΣΚΑΪ (http://www.skai.gr/news/finance/article/192172/alpha-bank-exairetika-upsilo-to-epipedo-tou-katotatou-misthou-stin-ellada/). Σύμφωνα με τα γραφόμενα, η Alpha Bank του Γιάννη Κωστόπουλου δημοσίευσε μία οικονομική ανάλυση όπου κατακρίνει ως 'αδιανόητη' την εγγύηση από πλευράς ελληνικής πολιτείας (με σχετικό νομοθέτημα) του κατωτάτου μισθού και προτείνει ευθέως την αλλαγή (ενδεχομένως και την κατάργηση?) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.



Καθώς το άρθρο στο Skai.gr ήταν ελλιπέστατο, δίχως να υπάρχει παραπομπή στην εν λόγω μελέτη, ανατρέξαμε και ερευνήσαμε στον ιστότοπο της Alpha Bank προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την είδηση.


Πράγματι υπάρχει τέτοια μελέτη. Πρόκειται για το Εβδομαδιαίο Δελτίο της 19/01/2012, διαθέσιμο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.alpha.gr/page/default.asp?la=1&id=2450.





Τα επίμαχα αποσπάσματα είναι τα ακόλουθα:

' Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αποτελεί το κύριο μέρος του διεθνώς μη εμπορεύσιμου κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων μιας χώρας, ιδιαίτερα όταν το κόστος εργασίας προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι ως αποτέλεσμα της αποδοτικής διαχείρισης του εργατικού δυναμικού από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.' (Σελίδα 1 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)



'Παράλληλα οι κοινωνικοί εταίροι εμπλέκονται πολλές φορές σε άγονες μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις εργατικών συνδικάτων των οποίων οι πολιτικές επιδιώξεις δεν συμπίπτουν απαραίτητα με την προάσπιση των συμφερόντων των μελών τους. Ειδικότερα, τα τελευταία έτη της δημοσιονομικής εκτροπής έως και το 2009 οι μισθοί στην Ελλάδα, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, επηρεάστηκαν αυξητικά από τις μεγάλες αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και γενικά από το υψηλό επίπεδο διαθέσιμης ρευστότητας στην οικονομία. Ιδεολογήματα του τύπου «οι μισθοί δεν φταίνε για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα», ή του τύπου «η μείωση των μισθών θα έχει ως συνέπεια την μεγαλύτερη πτώση της εγχώριας ζήτησης και την χαμηλότερη ανάπτυξη», μας οδήγησαν στην αύξηση της μισθοδοσίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα € 31 δις το 2009, από € 15 δις το 2001.' (Σελίδα 2 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)


'Σε αυτό το πλαίσιο η ύπαρξη νομοθετημένου κατώτατου μισθού, που έχει προσδιοριστεί με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους όλης της χώρας και μάλιστα σε υψηλότερο επίπεδο το 2012 από ότι ήταν το 2009 (Διάγραμμα 3), αποτελεί πράγματι σοβαρό εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της επίσημης αγοράς εργασίας στη χώρα, κυρίως όσον αφορά στην ένταξη των νέων εργαζομένων, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της βαθειάς ύφεσης στην οικονομία όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται στο 45% του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού. Ο ισχύον κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών , είναι εξαιρετικά υψηλός για μια οικονομία σε κρίση όπως η ελληνική. Αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οδηγεί και στην παράνομη απασχόληση χωρίς ασφάλιση (προσωρινή ή μη) στην παράλληλη οικονομία. Έτσι, οι νέοι περιθωριοποιούνται καθώς οι διάφορες νομοθετημένες ρυθμίσεις και ανελαστικότητες αποτελούν πραγματικό εμπόδιο στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας, στερώντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν την αναγκαία εμπειρία και τις αναγκαίες γνώσεις που προκύπτουν από την εργασία, για να χτίσουν αποτελεσματικότερα την καριέρα τους.' (Σελίδες 2-3 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)


'Και στην πράξη έχει χαθεί πλέον η σύνδεση μεταξύ νομοθετικά προσδιορισμένου κατώτατου ημερομισθίου και πραγματικής αμοιβής στην αγορά (Διάγραμμα 3), καθώς οι οικονομικοί νόμοι δεν μπορούν να καταργηθούν νομοθετικά ... Τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι ισχύουν και γίνονται ισχυρότερα και η ασφάλεια της εργασίας τους ενισχύεται όσο η επιχείρηση στην οποία εργάζονται λειτουργεί αποδοτικά, αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της και εδραιώνει την ανταγωνιστική της παρουσία στις αγορές (εγχώριες και ξένες). Τα δικαιώματα και η ασφάλεια εργασίας χάνονται όταν η επιχείρηση κλείσει ή αν μεταφερθεί σε μια γειτονική χώρα με ευνοϊκότερο γι’ αυτήν εργασιακό καθεστώς.' (Σελίδα 3 του pdf, http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120119.pdf)


Δηλαδή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και εν μέσω έμμεσων/ανεπίσημων πιέσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) αλλά και έντονης φημολογίας περί μονομερούς δυσμενούς κυβερνητικής ρύθμισης, η Alpha Bank αποπειράται να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους με στοχευμένες αναφορές για αύξηση της 'μαύρης εργασίας' και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.


Χαρακτηρίζει μάλιστα 'ιδεολογήματα' τυχόν ενστάσεις του τύπου «οι μισθοί δεν φταίνε για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα» ή του τύπου «η μείωση των μισθών θα έχει ως συνέπεια την μεγαλύτερη πτώση της εγχώριας ζήτησης και την χαμηλότερη ανάπτυξη».


Η απαξιωτική αναφορά της Alpha Bank όμως αποτυγχάνει να ερμηνεύσει γιατί η Ισπανία - μια χώρα με πολύ χαμηλότερες αμοιβές από την Ελλάδα - εξακολουθεί για πολλοστή χρονιά να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 (βλ. Eurostat, http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemployment_statistics#Recent_developments_in_unemployment_at_a_European_and_Member_State_level).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου