Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ο ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΙ ΤΟ 'ΒΟΛΕΜΑ' ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω:
1. Κώστας Θέος
2. Τίνα Μπιρμπίλη
3. Γιώργος Παπακωνσταντίνου


1. Ο πρώτος έχει διατελέσει σύμβουλος στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας (σε θέματα προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης) και επί πέντε έτη Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (με αρμοδιότητες τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων). Η θέση Γενικού Γραμματέα σε οποιοδήποτε Υπουργείο είναι πολιτικό πόστο, δηλαδή επανδρώνεται από 'εκλεκτούς' του εκάστοτε Υπουργού ή Πρωθυπουργού.


Ο Κώστας Θέος έχει επίσης υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του 'Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου' (IΣTAME), παρά το ότι το εν λόγω Ινστιτούτο ασχολείται με θέματα πολιτικής επιστήμης ενώ ο κ. Θέος έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Ας σημειωθεί ότι το ΙΣΤΑΜΕ χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων και των 'ερευνητικών' τους κέντρων.


Ο Κώστας Θέος έχει ακόμη προϋπηρεσία στις εταιρείες 'ΔΕΠΑ Α.Ε.', 'Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.' και 'ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.', πάντα ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου. Από τις τρεις εταιρείες, η 'Δημόσια Επιχείρηση Αερίου' (ΔΕΠΑ Α.Ε., http://www.depa.gr/home.html) και οι 'Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε' (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης/ΕΤΒΑ) είναι/ήταν κρατικές, με τα Διοικητικά τους Συμβούλια να ορίζονται φυσικά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.


Το Νοέμβριο 2011, έπειτα της παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου από Πρωθυπουργός, ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Θέος (το προφίλ του οποίου φιλοξενείται στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ, http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/04dd12fc-f037-4a20-b3c5-8a455e00e9e8) διορίσθηκε αρχικά στη Βουλή (σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου) και συγκεκριμένα στο Γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Μέσα σε μόλις δύο μήνες (Ιανουάριος 2012) ο κ. Θέος ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ με μισθό 8 000 ευρώ (δηλαδή πολλαπλάσιο της προγενέστερης αμοιβής του).


Στο σκάνδαλο αναφέρθηκαν εφημερίδες (όπως το 'Πρώτο Θέμα', http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=170960 & http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=170048) αλλά και websites (όπως το Capital.gr, http://www.capital.gr/news.asp?id=1366415).








2. Στην περίπτωση της κα. Τίνας Μπιρμπίλη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ως Υπουργός Περιβάλλοντος δεν ενέδωσε στις πιέσεις να υιοθετήσει τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης εις βάρος του αντικειμένου προστασίας της (με προσφορότερο παράδειγμα τη μη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων). Αυτός ήταν και ο λόγος αντικατάστασής της από τον τότε Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εντούτοις ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας την μη αντίδραση της κα. Μπιρμπίλη στην αποπομπή της αλλά και αξιολογώντας την μακρόχρονη συνεργασία μαζί της από την εποχή που ο ίδιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών, την όρισε Πρέσβειρα της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η θητεία είναι πενταετής και οι ετήσιες απολαβές αγγίζουν τις 300 000 ευρώ (βλ. εφημερίδες 'Πρώτο Θέμα', http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=134576 , και 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=411217).


 
3. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι γνωστός στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ως ο Υπουργός που ξεστόμισε τα περισσότερα ψεύδη για το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντικαθιστώντας την κα. Μπιρμπίλη ως Υπουργός Περιβάλλοντος, προώθησε τη μαζική (= με ελάχιστα, υποτυπώδη κριτήρια) νομιμοποίηση αυθαιρέτων και καταπατηθέντων εκτάσεων. Πρόσφατα μάλιστα ενεπλάκη το όνομά του σε υπόθεση 'φωτογραφικής' τροπολογίας, με την οποία το δημόσιο παραιτείται ουσιαστικά από το ιδιοκτησιακό δικαίωμα επί 20 στρεμμάτων στη νήσο Σπέτσες υπέρ τριών υπεράκτιων (off-shore) εταιρειών (βλ. εφημερίδα 'Πρώτο Θέμα', http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=171297). Το πιο αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης είναι ότι η νομική εκπρόσωπος των εταιρειών στη διεκδίκηση εις βάρος της δημόσιας περιουσίας είναι η τέως νομική σύμβουλος του μέχρι πρώτινος Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κα. Γλυκερία Σιούτη.


Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου κα. Σιούτη είχε παραιτηθεί από νομική σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού για 'λόγους ευθιξίας' (!), όταν αποκαλύφθηκε αφ'ενός ότι είχε εργαστεί ως συνήγορος της εταιρείας Siemens στην Ελλάδα (επί διοίκησης του αναμεμειγμένου σε σκάνδαλο πολιτικού χρηματισμού και φυγόδικου - πλέον - Μιχάλη Χριστοφοράκου) και αφ'ετέρου ότι διόρισε τον 25χρονο δικηγόρο Άγγελο Χασαπόπουλο (διατελέσαντα φοιτητή της) ως σύμβουλο του Πρωθυπουργού (στο πρωθυπουργικό Μέγαρο Μαξίμου είχε άλλωστε πρόσκαιρα εργαστεί και ο υιός της - βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=352349).



Σίγουρα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις συνεργατών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Παπανδρέου, που - ασχέτως προσόντων - εξασφάλισαν ένα δημόσιο πόστο. Όπως συμβαίνει 'παραδοσιακά' με όλους τους Έλληνες Πρωθυπουργούς των τελευταίων δεκαετιών. Μόλις υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις/αποδείξεις, θα ανεβάσουμε σχετικό άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου