Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΤΑ 'ΤΥΧΑΙΑ' ΤΖΑΚ-ΠΟΤ ΣΤΙΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΟΚΕΡ

Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό φαινόμενο που αψηφά την μαθηματική λογική και ανατρέπει κάθε έννοια στατιστικής.

Εξετάζοντας τους πίνακες αποτελεσμάτων του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) αναφορικά με το 'τυχερό' παίγνιο 'Τζόκερ' (http://www.opap.gr/web/guest/joker-draw-results), συμπληρώσαμε τον ακόλουθο πίνακα:


(Για τα έτη πριν το 2003 ο ΟΠΑΠ διατηρεί μοναχά αρχείο με τους κερδοφόρους αριθμούς)


Παρατηρείστε πως τα έτη που το ελληνικό δημόσιο χρειαζόταν έσοδα/ρευστότητα, ο αριθμός των ετησίων τζακ-ποτ υπερέβη κατά πολύ τον μέσο όρο των ενδιάμεσων ετών (2004-2008, Μέσος Όρος = 75 τζακ-ποτ). Τα εν λόγω έτη είναι το 2003, κατά το οποίο τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες/Αθήνα 2004 εισήλθαν στην τελική ευθεία, και η (μέχρι στιγμής) τριετία 2009-2011, όπου εκδηλώθηκε στην Ελλάδα στην πλήρη της διάσταση η διεθνής οικονομική κρίση.


Το κράτος παραμένει ο κυρίαρχος μέτοχος της ΟΠΑΠ ΑΕ, με ποσοστό 34%, ενώ 11,54% κατέχει η Capital Research and Management Company και το υπόλοιπο 54,46% είναι διαμοιρασμένο μεταξύ πληθώρας ιδιωτών επενδυτών (http://www.opap.gr/el/web/corporate.opap.gr/31). Το ελληνικό δημόσιο δηλαδή έχει καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και φυσικά εισπράττει το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών.


Ας σημειωθεί πως σε περίπτωση τζακ-ποτ, ένα ελάχιστο μέρος των χρημάτων μεταφέρεται/προστίθεται στο προβλεπόμενο ποσό της επόμενης κλήρωσης. Εντύπωση λοιπόν προκαλεί η ραγδαία αύξηση του αριθμού των τζακ-ποτ τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Η επιστήμη των μαθηματικών και ειδικότερα ο κλάδος της στατιστικής έχουν συγκεκριμένους νόμους. Τί συνέβη ξαφνικά? Άλλαξε ο 'νόμος των πιθανοτήτων'?!


Τυχόν απόπειρες να αποδωθούν τα αυξημένα τζακ-ποτ σε μειωμένη συμμετοχή παικτών (και άρα λιγοστών - συγκριτικά - προβλέψεων) δεν ευσταθούν καθώς είναι γενικώς παραδεκτό πως σε περιόδους οικονομικής ανέχειας ο κόσμος στρέφεται στο τζόγο. Αν αμφιβάλετε, θυμηθείτε πόσα παράνομα 'καζίνο' έχει εξαρθρώσει η αστυνομία πανελλαδικά την τελευταία διετία.


Οι όποιες απώλειες εσόδων του ΟΠΑΠ οφείλονται στην πτωτική πορεία του 'ΚΙΝΟ' και του 'Πάμε Στοίχημα' (βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=431301) επειδή ο κόσμος αφ'ενός προσβλέπει στην μεγάλη ευκαιρία (Τζόκερ) και αφ'ετέρου βρίσκει μεγαλύτερες αποδόσεις στις εταιρείες στοιχηματισμού του διαδικτύου/εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου