Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

Ο δημοσιογραφικός κλάδος έχει πληγεί τρομερά από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό δεν διαγράφει τις ευθύνες όλων μας, ανεξαρτήτως του ραδιοφωνικού-τηλεοπτικού-έντυπου μέσου όπου απασχολούμασταν, για την εκούσια ή επιβληθείσα (από τον εργοδότη) μεροληπτική κάλυψη της δημόσιας ζωής.





Η δημόσια  ραδιοφωνία/τηλεόραση  ανέκαθεν λειτουργούσε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να πραγματοποιεί διορισμούς και εσωτερικές ανακατατάξεις. Προσφάτως ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Λάμπης Ταγματάρχης, έλαβε (επιτέλους) και μία ορθή απόφαση.


Όσων συμβασιούχων ανανεωθεί η σχέση εργασίας με την ΕΡΤ θα πρέπει να μην είναι διπλοθεσίτες, δηλαδή να μην έχουν παράλληλη εργασία. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ορθή προϋπόθεση, μιας και οι άνεργοι δημοσιογράφοι τα τελευταία δύο έτη ανέρχονται σε χιλιάδες.


Αλλά ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ανάλγητοι 'συνάδελφοι' που προτάσσουν το ατομικό συμφέρον μπροστά από το συλλογικό καλό. Εαυτούληδες, παρτάκηδες, ατομιστές, συμφεροντολόγοι, χοντρόπετσοι, αναίσθητοι, απάνθρωποι.


Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Βούλα Κεχαγιά και ο Γιάννης Πολίτης. Αμφότεροι εργάζονται ως μόνιμοι (= αορίστου χρόνου) στην εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ', με την μεν πρώτη να καλύπτει το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ, τον δε δεύτερο να αυτοσυστήνεται ως πολιτικός συντάκτης (ενώ στην πραγματικότητα μεταθέτει την 'αφοσίωσή του' αναλόγως του νικητή κάθε εκλογικής αναμέτρησης - δεν υπήρξε τυχαία Διευθυντής του αμαρτωλού/υπερχρεωμένου δημοτικού ραδιοφώνου 'Αθήνα 9.84' επί Δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη). Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν συμπεριλαμβάνονται στους χαμηλόμισθους (<1200 ευρώ) δημοσιογράφους, καθώς, πέραν της πολυετούς προϋπηρεσίας, έχουν δεύτερη (ενίοτε και τρίτη) παράλληλη απασχόληση.



Αποδεικνύοντας έμπρακτα τα 'λεφτά' τους αισθήματα, διεκδικούν την επανα-πρόσληψή τους στην ΕΡΤ ως συμβασιούχοι. Ο Γιάννης Πολίτης επειδή αναμένεται στο άμεσο (?) μέλλον να συνταξιοδοτηθεί από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) και μάλλον κρίνει πως η σύνταξη δεν επαρκεί για το επίπεδο διαβίωσης στο οποίο έχει συνηθίσει. Η Βούλα Κεχαγιά, όπως αναφέρει στην προσφυγή της, επειδή θεωρεί απαράδεκτο τον όρο της μονοθεσίας και δεν μπορεί να μην εργάζεται παράλληλα, αλλά τουναντίον να βασίζεται οικονομικά στα χρήματα της ΕΡΤ που θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (δηλαδή για όσο θα διαρκεί η σύμβασή της) !


Μάλιστα η κα. Κεχαγιά, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των εις βάρος της εντυπώσεων, πρότεινε να εφαρμοσθεί η μονοθεσία στους μονίμους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Αυτή η πρόταση δεν είναι λάθος αλλά ορθότερο και δικαιότερο θα ήταν να εφαρμοσθεί τόσο στους μόνιμους όσο και στους συμβασιούχους.


Δύο άλλοι συνάδελφοί τους, ο Άγγελος Κωβαίος (εργάζεται στην εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ') και ο (εικονιζόμενος) Τάκης Σπηλιώπουλος, επέδειξαν εντιμότητα και ευαισθησία (ή, έστω, αιδώ/ντροπή) και παραιτήθηκαν τυχόν ανανέωσης της σύμβασής τους.



Άλλωστε, μόλις πριν μία εβδομάδα ένας απελπισμένος πρώην συμβασιούχος της ΕΡΤ, του οποίου δεν ανανεώθηκε η σύμβαση, αυτοκτόνησε. Ο συνάδελφος Κ.Π., 59 ετών, εργαζόταν ως συμβασιούχος στο τμήμα παραγωγής ειδήσεων και σε έναν χρόνο θα συνταξιοδοτείτο. Είχε προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή δεν αποτελούσε κατ'εξακολούθηση συμβασιούχο της ΕΡΤ). Το τραγικό συμβάν έγινε γνωστό έπειτα από πέντε ημέρες (βλ. ιστολόγιο Greektv.com, http://greektv-com.blogspot.com/2012/02/blog-post_4890.html). Δεν γνωρίζουμε εάν επηρέασε την απόφαση των συναδέλφων Κωβαίου & Σπηλιώπουλου, πάντως σίγουρα δεν φαίνεται να ευαισθητοποίησε τους 'συναδέλφους' Κεχαγιά & Πολίτη.


Να τους 'χαίρεται' ο κλάδος μας...

1 σχόλιο:

  1. ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑI ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ του Λάμπρου, Δημοσιογράφου.


    Την 19.02.2012, ημέρα Κυριακή, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «skandaloblog.blogspot.gr», δημοσίευμα με τίτλο «Η ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ», το οποίο αφορά στο πρόσωπό μου.
    Το εν λόγω δημοσίευμα είναι στο σύνολό του κείμενο υβριστικό και συκοφαντικό, ενώ άπασες οι πληροφορίες που αναφέρει, αναμφίβολα αποτελούν προϊόν εκβιασμού σε βάρος μου, όπερ και θα αποδειχθεί στη Δικαιοσύνη, ως η πλέον αρμόδια προς διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών. Παράλληλα, τα αναφερόμενα στο ως άνω δημοσίευμα θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική μου ασφάλεια και αυτή της οικογένειάς μου για την οποία επιλαμβάνονται ήδη οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
    Επειδή αναρτήσατε δημοσίευμα το οποίο ως αναλυτικώς παρέθεσα ανωτέρω είναι υβριστικό και συκοφαντικό, αποτελεί δε κατάφορα προϊόν εκβιασμού για όλους τους παραπάνω λόγους και για όσους αναλυτικά θα πληροφορηθείτε μέσω των ποινικών διαδικασιών που θα ενεργοποιηθούν σε βάρος σας μέσω της μήνυσής μου και για το λόγους αυτούς πρόκειται να ζητήσω την άρση του απορρήτου μέσω της νόμιμης διαδικασίας.

    Επειδή πέραν των ποινικών ευθυνών προτίθεμαι να αναζητήσω και χρηματική ικανοποίηση, η οποία θα αποδοθεί στο σύνολό της στο Γηροκομείο της Λευκάδας.
    Με την παρούσα μου ΣΑΣ ΚΑΛΩ όπως αφαιρέσετε ΑΜΕΣΑ, ήτοι εντός της σήμερον, από την ιστοσελίδα σας «skandaloblog.blogspot.gr»το ως άνω άρθρο με τίτλο “Η ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ!” προς αποκατάσταση της αλήθειας, ενώ εφεξής απέχετε από την ανάρτηση οποιουδήποτε άρθρου που αφορά στο πρόσωπό μου, υπό οιαδήποτε ιδιότητά μου, εφόσον τούτο δεν αποτυπώνει αληθή, αντικειμενικά και πραγματικά στοιχεία, την εγκυρότητα των οποίων θα δύνασθε αντικειμενικά να τεκμηριώσετε.

    Με την επιφύλαξη παντός εν γένει δικαιώματός μου.


    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2013
    Ιωάννης Πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή