Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος εξελίχθηκε σε ένα κακόγουστο πανηγύρι λόγω της προσχεδιασμένης και εκτεταμένης νοθείας του τελικού αποτελέσματος.




Η όλη μεθόδευση χαρακτηρίστηκε 'εκλογή', παρ'όλο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Επί της ουσίας κλήθηκαν οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επικυρώσουν εκ των υστέρων μία ήδη ειλημμένη απόφαση.


Στην αντίστοιχη εσωκομματική μάχη του 2007, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ηττηθεί κατά κράτος επειδή έσπευσε - τυφλωμένος από την φιλοδοξία και την ματαιοδοξία του - να υφαρπάξει την θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τότε είχαν συμμετάσχει περίπου  769 000  'φίλοι' & μέλη του κεντρώου κόμματος, ενώ οι υποψήφιοι 'αρχηγοί' ήταν τρεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε το 55,91% των ψήφων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 38,18% και ο Κώστας Σκανδαλίδης το 5,74%. Παρατηρήθηκε μικρός αριθμός λευκών & άκυρων ψηφοδελτίων (βλ. Ηρώ Νικηφόρου, 'ΠΑΣΟΚ, ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, 11η Νοεμβρίου: Ανάλυση και συμπεράσματα', http://is.pasok.gr/wp-content/uploads/2009/10/pasok_case_study_11_11_2007.pdf).


Όσον αφορά την χθεσινή διαδικασία, τα ΜΜΕ - επικαλούμενα στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου - υπολογίζουν την προσέλευση σε περίπου 200-240 χιλιάδες άτομα (βλ. εφημερίδες 'Πρώτο Θέμα', http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=184101, και 'ΤΑ ΝΕΑ', http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4703877). Αφαιρώντας τα λευκά & τα άκυρα ψηφοδέλτια, το ποσοστό αποδοχής του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου ανέρχεται σε 97%.



Δηλαδή το 2007, έχοντας προηγηθεί η απρόσμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές (με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά), με την πόλωση εντός του ΠΑΣΟΚ να υπαγορεύει την εν πολλοίς ουδέτερη υποψηφιότητα του Κώστα Σκανδαλίδη, προσήλθαν  769 000  εσωκομματικοί ψηφοφόροι. Το 2012, με το δικομματισμό να καταρρέει και την 'μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη' να εμφανίζει μονοψήφια δημοσκοπικά ποσοστά, πάνω από  200 000  συμπολίτες μας έσπευσαν να ψηφίσουν τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο?!



Τον ίδιο Ευάγγελο Βενιζέλο που εισηγήθηκε (επί Πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη) το 'Νόμο περί μη ευθύνης Υπουργών'?!  Τον διατελέσαντα Υπουργό Πολιτισμού (Νοέμβριος 2001 - Μάρτιος 2004) κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων 'Αθήνα 2004', όπου και σημειώθηκαν μαζικές υπερτιμολογήσεις και αλόγιστες σπατάλες?!  Τον διατελέσαντα Υπουργό Άμυνας (Οκτώβριος 2009 - Ιούνιος 2011) που δέχθηκε να παραλάβει τα ελαττωματικά υποβρύχια τύπου 214 του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems, παραγγέλνοντας ταυτόχρονα και εν μέσω οικονομικής κρίσης άλλα δύο πανομοιότυπα υποβρύχια?!  Τον Συνταγματολόγο που θέσπισε το 'ειδικό τέλος ακινήτων' και το ενσωμάτωσε εκβιαστικά στους λογαριασμούς ρεύματος, παρά την ρητή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δικαιοσύνης?!




Προφανώς ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να προβάλλει τη δήθεν 'μαζική συμμετοχή' προκειμένου να καλλιεργήσει και να διατηρήσει μία προσδοκία δυναμικής εκλογικής επανάκαμψης. Σε αυτό το σκεπτικό εντάσσεται η ρητορική του για 'νέο ξεκίνημα'. Ωσάν όλες οι πολιτικές αποφάσεις της τελευταίας διετίας (Μνημόνιο, ΔΝΤ, Τρόικα, Νέα Δανειακή Σύμβαση-PSI) και η καταστροφή που αυτές προκάλεσαν στον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας να έχουν ήδη διαγραφεί από την συλλογική μνήμη.




Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ εφαρμόσθηκε οργανωμένο σχέδιο νοθείας. Το εν λόγω σχέδιο εκπονήθηκε από τον επίδοξο 'ηγέτη', με την αγαστή συνεργασία και συνενοχή του 'σκληρού κομματικού πυρήνα'. Το όφελος για αμφότερες τις πλευρές ήταν η πολιτική - και κατά συνέπεια και η εργασιακή/βιοποριστική - τους επιβίωση.




Οι αποδείξεις περί της αλήθειας των ισχυρισμών μας ταξινομούνται σε αντικειμενικές (= δηλαδή δημόσιες παρατηρήσεις) και υποκειμενικές (= δηλαδή προσωπικές μαρτυρίες). Σας τις παραθέτουμε ακολούθως:

1) Δεν υπήρχε ούτε λίστα ονομάτων ανά εκλογικό κέντρο/Καλλικρατικό Δήμο ούτε ενιαίος (πανελλήνιος) ονομαστικός κατάλογος, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή (άμεσα προσβάσιμη από το διαδίκτυο). Οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα παρεμπόδισης πολλαπλής ψήφου.

2) Δεν υπήρχε παραβάν και δεν παρέχονταν φάκελοι, άρα εξέλειπαν οι προϋποθέσεις μυστικής ψηφοφορίας.

3) Δεν υπήρχαν ανεξάρτητοι παρατηρητές. Οι εφορευτικές επιτροπές απαρτίζονταν αποκλειστικά από κομματικά στελέχη. Η παρουσία δημοσιογράφων ήταν αποσπασματική, τόσο χρονικά όσο και χωρικά.

4) Στα κιτία απόθεσης του χρηματικού αντιτίμου δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα κέρματα των 2 ευρώ. Αντιθέτως περιέχονταν χαρτονομίσματα ποικίλης αξίας (ακόμη και των 20 ή 50 ευρώ), ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν ηλικιωμένοι/συνταξιούχοι. Μια μικρή αλλά ουσιαστική λεπτομέρεια είναι ότι δεν δόθηκε οποιοδήποτε αποδεικτικό ψήφου ή οικονομικής συνεισφοράς.


Οι προσωπικές μαρτυρίες συνοψίζονται στο εξής:
Στα εκλογικά κέντρα των βορείων και δυτικών προαστίων που επισκεφθήκαμε, άτομα που συναποτελούσαν την εκάστοτε εφορευτική επιτροπή προσέθεταν ανά διαστήματα 'ψήφους' στο σχετικό διάφανο κουτί. Προέβαιναν στην συγκεκριμένη ενέργεια στα συχνά (ομολογουμένως) διαστήματα που δεν υπήρχε πολυπληθής παρουσία κόσμου - ενίοτε με την σιωπηρή συγκατάθεση του περιστασιακού παρευρισκομένου. Επίσης στα μισά - τουλάχιστον - εκλογικά τμήματα δεν υπήρχαν λευκά ψηφοδέλτια. Δηλαδή δεν υφίστατο ούτε καν η στοιχειώδης επιλογή μεταξύ 'Βενιζέλου' ή 'Λευκού', υποχρεώνοντας τους όποιους διαφωνούντες προσήλθαν είτε να αποχωρήσουν άπραγοι είτε να ρίξουν 'άκυρο'. Τέλος, σε τρεις περιπτώσεις, είμασταν μάρτυρες 'γνώριμων φυσιογνωμιών' που είχαμε πρωτοαντικρίσει σε έτερο εκλογικό κέντρο μερικές ώρες νωρίτερα. Συνδιάζοντας την παραπάνω πληροφορία με τα χαρτονομίσματα εντός των κιτίων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως 'τοπικοί κομματάρχες' ανέλαβαν εργολαβικά την κάλυψη της εξατομικευμένης υποχρέωσης καταβολής των 2 ευρώ.



Επειδή θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς μαζί σας, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως δεν διαπιστώσαμε 'ιδίοις όμμασι' φαινόμενα χρηματισμού ψηφοφόρων. Ούτως ή άλλως, σε ένα κόμμα που είναι καταχρεωμένο και οφείλει δεδουλευμένα μηνών στους υπαλλήλους του, κάτι τέτοιο θα ήταν λογιστικά ανέφικτο.




Καταγγελίες για νοθεία έκανε ο πάλαι ποτέ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Στέφανος Τζουμάκας (βλ. εφημερίδα 'Πρώτο Θέμα', http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=184123). Εντούτοις, ακόμη και αν υπήρχαν συνυποψήφιοι, η νίκη Βενιζέλου θα ήταν μάλλον ανεμπόδιστη. Αυτό επ'ουδενί δεν αιτιολογεί τις αντιδημοκρατικές και παράνομες πρακτικές που για μία ακόμη φορά προσέδωσαν στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δεξιάς-ακροδεξιάς.


Υποθέτουμε ότι η χαρά των γνωστών πουλημένων 'συναδέλφων' δημοσιογράφων στα καθεστωτικά ΜΜΕ για την 'επιτυχία' του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η πιο ανάγλυφη απόδειξη της ποιότητος χαρακτήρα του νέου 'ηγέτη' του ΠΑΣΟΚ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου