Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., με διορισμένο Πρωθυπουργό τον τεχνοκράτη τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, έχει αποδειχθεί εντελώς αφερέγγυα σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις, εργασιακές συνθήκες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εσωτερική ασφάλεια. Οι πολιτικές δεσμεύσεις διαψεύδονται επανειλημμένως, με τραγικά αποτελέσματα στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.


Η Ελλάδα όμως τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Εξ ου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενέκρινε δαπάνη ύψους  620 000  ευρώ για συμμετοχή σε προγράμματα του ΝΑΤΟ καθ'όλο το 2012 (http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypetha/ada/%CE%9244%CE%A76-%CE%97%CE%95%CE%A0).







Καθώς η οικονομική συνεισφορά κάθε κράτους-μέλους στην προαναφερθείσα στρατιωτική συμμαχία επιμερίζεται σε διοικητικό προϋπολογισμό (civil budget), στρατιωτικό προϋπολογισμό (military budget) και στο αποκαλούμενο 'Πρόγραμμα Επένδυσης στην Ασφάλεια' (NATO Security Investment Programme), η συνολική δαπάνη για την Ελλάδα είναι πολλαπλάσια.








Σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CBS, οι ΗΠΑ κατέβαλαν το 2010 το ποσό των 711,8 εκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας το 1/4 με 1/5 του τελικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ (http://www.cbsnews.com/2100-202_162-20070541.html). Συνεπώς ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου σε 2,8 έως 3,5 δις δολάρια. Βάσει του σχετικού πίνακα διαμοιρασμού των εξόδων (http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_67655.htm), η Ελλάδα καλύπτει το 0,8% του προαναφερθέντος προϋπολογισμού. Δηλαδή πληρώνει από 22,4 έως 28 εκατομμύρια δολάρια.





Εννοείται πως έκτακτες επιχειρησιακές ανάγκες, όπως οι περυσινές επιθέσεις στη Λιβύη, επιβαρύνουν περαιτέρω το κόστος λειτουργίας του ευρωατλαντικού οργανισμού.


Προφανώς οι προτεραιότητες της Ελλάδας αιτιολογούν την σχετική δαπάνη. Όπως εξηγούν και τη μη υποβολή αιτήματος προσωρινής μείωσης ή αναστολής της ετήσιας συνεισφοράς στο ΝΑΤΟ. Κάποιος να ενημερώσει την κυβέρνηση Παπαδήμου ότι  'τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω'...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου