Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ, ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ



Αρχικά ας θυμηθούμε μερικές ατάκες του κ. Γιάννη Καλαφατέλη κατά την εκλογή του στην θέση του Δημάρχου του διευρυμένου Δήμου Διονύσου. Έχοντας συγκεντρώσει εκλογικό ποσοστό 61,89% έναντι 38,11% της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών του κ. Αβραάμ Πασιπουλαρίδη στο 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Καλαφατέλης δήλωσε τα ακόλουθα:
'Η σημερινή νίκη είναι νίκη των πολιτών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 ανοίγει μία καινούργια σελίδα στον Δήμο μας. Αρχίζει μία νέα εποχή. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα να πάμε το νέο Δήμο Διονύσου μπροστά. Οι πόρτες του νέου Δήμου θα είναι ανοικτές για όλους. Θα πορευτούμε με σεβασμό, ήθος και ευπρέπεια, που είναι η εντολή της κοινωνίας σήμερα.'  (βλ. το ιστολόγιο/ηλεκτρονική εφημερίδα 'Βόρεια Γραμμή', http://voria-grami.blogspot.com/2010/11/blog-post.html).


Όπως συμβαίνει συχνά με τους πολιτικούς, το ήθος και η ευπρέπεια αντικαθίστανται στην πράξη από την πελατειακή λογική και την επικράτηση του ατομικού συμφέροντος εις βάρος του συλλογικού. Ο Γιάννης Καλαφατέλης λοιπόν, επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, προσέλαβε με αδιαφανείς διαδικασίες και 'φωτογραφικές' προκηρύξεις άτομα που είτε είχαν συμβάλλει στον προεκλογικό του αγώνα (ως μέλη του εκλογικού του επιτελείου) είτε έχουν συγγενική σχέση με φίλους και υποστηρικτές του.



Ας δούμε αναλυτικότερα τις πέντε περιπτώσεις  ειδικών συμβούλων/επιστημονικών συνεργατών:


1) Συργκάνη Παρασκευή του Λάμπρου (Αριθμός Πρωτοκόλλου 2331, Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης ΒΟΖ2Ω93-Π9Π, http://et.diavgeia.gov.gr/f/dhmos_dionysou/ada/%CE%92%CE%9F%CE%962%CE%A993-%CE%A09%CE%A0) = Γραφείο Τύπου Δήμου Διονύσου. Στα καθήκοντά της συμπεριλαμβάνονται η σύνταξη δελτίων τύπου, η παροχή συμβουλών και η διατύπωση εξειδικευμένων γνώσεων (γραπτά ή προφορικά) για θέματα Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας, ΜΜΕ, Πολιτισμού, καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου, με την ειδικότητα του συντάκτη. Η κα. Συργκάνη δεν έχει καμία πρακτική εμπειρία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ή θέματα (πχ. 'αδελφοποίηση' δήμων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Είναι απόφοιτος του τμήματος ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στις 'Ευρωπαϊκές & Διεθνείς Σπουδές' του τμήματος 'Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης' του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τυγχάνει όμως σύζυγος του 'αριστερού με κότερο' πρώην δημοσιογράφου της 'Ελευθεροτυπίας' (και νυν της κρατικής ραδιοφωνίας ΝΕΤ 105.8 FM) Ανδρέα Ρουμελιώτη. Μέσω αυτού εργάστηκε (πλάι του) στον πάλαι ποτέ ραδιοφωνικό σταθμό CITY 99.5 FM, επί ιδιοκτησίας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Ο κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης, που με την 'μαχητική του αρθρογραφία' εξασφάλισε επιπροσθέτως κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό (οδός Β. Παύλου 79), είναι προσωπικός φίλος του Δημάρχου Διονύσου. Κατά συνέπεια, επέτυχε την πρόσληψη της νεωτέρας κατά 25+ έτη συζύγου του στην προαναφερθείσα θέση.



2) Καρζής Γεώργιος του Σωτηρίου (Αριθμός Πρωτοκόλλου 2332, Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης ΒΟΖ2Ω93-8Ν1, http://et.diavgeia.gov.gr/f/dhmos_dionysou/ada/%CE%92%CE%9F%CE%962%CE%A993-8%CE%9D1) = Γραφείο Τύπου Δήμου Διονύσου. Έχοντας πανομοιότυπα καθήκοντα με την κα. Συργκάνη, ο διατελέσαντας εκπρόσωπος εργαζομένων της αθλητικής εφημερίδας 'Αθλητική Ηχώ' και μέλος του δημοσιογραφικού εκλογικού σχήματος 'Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος' για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ (http://syspeirosi.wordpress.com/), κ. Γιώργος Καρζής, εντάσσεται στην μακρά λίστα κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων.



3) Παραράς Δημήτριος του Αντωνίου (Αριθμός Πρωτοκόλλου 7506, Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης 4ΑΘΓΩ93-Σ, http://et.diavgeia.gov.gr/f/dhmos_dionysou/ada/4%CE%91%CE%98%CE%93%CE%A993-%CE%A3) = Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Διονύσου για οικονομικά θέματα. Ο κ. Παραράς πρέπει να είναι κορυφαίος στον τομέα ευθύνης του, καθώς η σχετική απόφαση ορίζει την αμοιβή του σε  182 577 ευρώ για την περίοδο από 14/03/2011 έως 30/06/2014. Δηλαδή περίπου 60 000 ευρώ/ετησίως. Παρά την επισταμένη αναζήτησή μας στο διαδίκτυο, δεν κατέστη εφικτό να εντοπίσουμε την οποιαδήποτε αναφορά σε σπουδές και πρότερη επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Παραρά. Αλλά αφού το σύνολο των ειδικών συμβούλων & επιστημονικών συνεργατών είναι προσωπική επιλογή του Δημάρχου Διονύσου, η γνώμη μας περιττεύει.



4) Γιδαράκου Δήμητρα του Δημητρίου (Απόφαση υπ'αριθμόν 56/18−1−2011 του Δημάρχου Διονύσου, δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - Τεύχος 3 - Αρ. Φύλλου 322 - 24 Μαΐου 2011) = Ειδική Συνεργάτης για την επικουρία του Δημάρχου Διονύσου κατά την άσκηση των καθηκόντων του και, ταυτόχρονα, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η κα. Γιδαράκου είχε προγενέστερα αντίστοιχο ρόλο στο Δήμο Αγίου Στεφάνου (βλ. διαδικτυακή εφημερίδα 'Ευ ζην στην Εκάλη' , Αρ. Φύλλου 13, Σάββατο 14 Ιουνίου 2008, Σελ. 6, http://ezin.files.wordpress.com/2008/07/ey-zhn-issue-13-june-2008.pdf). Καθώς η κα. Γιδαράκου απασχολείτο ήδη ως ειδική συνεργάτης στο Δήμο Διονύσου όταν ο κ. Γιάννης Καλαφατέλης ανέλαβε καθήκοντα, ο τελευταίος απλώς ανανέωσε την σύμβασή της. Γι'αυτό και δεν υπάρχει αντίστοιχο έγγραφο στον ιστότοπο του Προγράμματος 'Διαύγεια', παρά μόνον η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με το blog 'Διονυσοσκουφίτσα', η κα. Γιδαράκου αμοίβεται με  24 200 ευρώ ετησίως (http://dionysoskoufitsa.blogspot.com/2012/02/blog-post_01.html?showComment=1330711707474#comment-c448626542575135395). Εμείς ανακαλύψαμε ότι η κα. Γιδαράκου, από κοινού με τον Γιδαράκο Ιωάννη (αδελφός? σύζυγος?) της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων Solar Element (http://www.solarelement.gr/), διαχειρίζεται επίσης τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 1,92 ΜW στην θέση «Γέφυρα Περιβολίου» του Δήμου Σπερχειάδος του Νομού Φθιώτιδας (βλ. την σχετική απόφαση 1797/2010 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, http://www.rae.gr/old/lic/licenses/RAE_1797-2010.pdf). Προφανώς ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, ανανέωσε τις υπηρεσίες της κα. Γιδαράκη προκειμένου εκείνη να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης...



5) Θέση Ειδικού Συνεργάτη σε θέματα 'Τηλεπληροφορικής'. Η εν λόγω θέση παραμένει προσωρινά κενή. Έχει όμως εκδοθεί η αντίστοιχη  προκήρυξη/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Αριθμός Πρωτοκόλλου 5211, Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης Β44ΗΩ93-Θ23, http://et.diavgeia.gov.gr/f/dhmos_dionysou/ada/%CE%9244%CE%97%CE%A993-%CE%9823), η οποία αναφέρει ρητά ως προϋπόθεση οι υποψήφιοι να είναι 'πτυχιούχοι ΤΕΙ στους τομείς Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης'. Πού είναι το πρόβλημα? Στο γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα μόνο ένα τμήμα ΤΕΙ φέρει αυτόν το διπλό τίτλο. Το Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα). Σε συνδιασμό με την οριακή προθεσμία μόλις πέντε ημερών για την κατάθεση των αιτήσεων, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο 'φωτογραφικός' χαρακτήρας της προκήρυξης.




Ειδικής αναφοράς χρήζει ο ορισμός του Μαλάτου Ανδρέα του Λεωνίδα στην θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Διονύσου (Αριθμός Πρωτοκόλλου 1231, Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης ΒΟΧΩΩ93-2Σ6, http://et.diavgeia.gov.gr/f/dhmos_dionysou/ada/%CE%92%CE%9F%CE%A7%CE%A9%CE%A993-2%CE%A36). Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, για τη δαπάνη της μισθοδοσίας του υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση ποσού  42 044 ευρώ! Εφ'όσον η θητεία της δημοτικής αρχής υπολογίζεται - εκτός απροόπτου - μέχρι τα μέσα του 2014, οι ετήσιες απολαβές του Γενικού Γραμματέα (Ιανουάριος 2012-Ιούνιος 2014) θα ανέλθουν σε  16 800 ευρώ. Ας σημειωθεί πως ο κ. Μαλάτος το προηγούμενο έτος είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Απόφαση υπ'αριθμόν 1/3−1−2011 του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - Τεύχος 3 - Αρ. Φύλλου 11 - 17 Ιανουαρίου 2011). Πρόκειται επομένως περί τυπικής περίπτωσης ανταλλαγής εξυπηρετήσεων μεταξύ Δημάρχων.



Κανονικά θα απονέμαμε 'συγχαρητήρια' στο Δήμαρχο Διονύσου για τα κοινωνικά κριτήρια που δεν εφαρμόζει στις προσλήψεις. Κατ'εξαίρεση δίνουμε 'διπλά συγχαρητήρια' σε όσους δημότες του παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου