Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ο ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Ο Φώτης Κουβέλης αποχώρησε από τον Συνασπισμό/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επειδή αφ'ενός δεν συμφωνούσε με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και αφ'ετέρου επιθυμούσε έναν αρχηγικό ρόλο για τον εαυτό του. Κατ'αυτόν τον τρόπο προέκυψε η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ., http://www.dimokratikiaristera.gr/).




Η σοβαροφάνεια του Φώτη Κουβέλη προσέλκυσε αρχικά ένα υπολογίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος, αναδεικνύοντας δημοσκοπικά το νεοσύστατο κόμμα σε μελλοντική  μείζονα/αξιωματική  αντιπολίτευση. Οι αοριστολογίες όμως και η παντελής απουσία προγράμματος επέφεραν λίαν συντόμως την καθίζηση των ποσοστών πρόθεσης ψήφου.


Σε αυτό συνέβαλε και η αποδοχή από τον Φώτη Κουβέλη - δίχως την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδρυτικών στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. - διαφόρων περιφερόμενων πολιτευτών που κατά το παρελθόν είχαν συστρατευθεί είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς (πχ. ΔΗ.Κ.ΚΙ. του Δημήτρη Τσοβόλα). Αυτή η αλλοπρόσαλλη τακτική δημιούργησε την εικόνα μιας ΔΗΜ.ΑΡ. που φιλοδοξούσε, αν όχι να αντικαταστήσει, τουλάχιστον να λειτουργήσει ως 'δεκανίκι' του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχη ζημιά στην εικόνα του κόμματος έκανε η προσέλκυση αμφιλεγόμενων ατόμων, όπως της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας Mαρία Ρεπούση και του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη.


Η εγκατάλειψη της αρχής της συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων χάριν της απόλυτης εξουσίας του Προέδρου Φώτη Κουβέλη - στα πρότυπα των προσωποκεντρικών κομμάτων του δικομματισμού και της ακροδεξιάς - οδήγησε στην αποχώρηση από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. των Στέφανου Ηλιού, Θανάση Αθανασίου, Νικηφόρου Σταματάκη, Στέλλας Νιώτη και Άννας Φιλίνη.


Οι δε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κουβέλη περί ανάγκης σεβασμού του Μνημονίου/Νέας Δανειακής Σύμβαση-PSI ως διεθνούς υποχρέωσης της Ελλάδας κατέστησε εμφανή την πρόθεση μετεκλογικής συγκυβέρνησης με τα αποκαλούμενα ΄φιλομνημονιακά κόμματα', προς ικανοποίηση των ξένων δανειστών της χώρας. Αυτή η εύκαμπτη πολιτική ηθική και η εναλλαγή απόψεων ανά περίσταση καταδεικνύουν τον καιροσκοπισμό του επίδοξου 'ηγέτη της Αριστεράς' αλλά και την αφέλεια όσων έσπευσαν ανεπιφύλακτα να τον εμπιστευθούν.





Ας δούμε αναλυτικότερα ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις προσώπων που εξασφάλισαν 'πολιτική στέγη' στη ΔΗΜ.ΑΡ.

1) Στέφανος Μανίκας = Υπουργός Επικρατείας επί Πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ο κ. Μανίκας είχε - μαζί με το έτερο κομματικό στέλεχος Μιχάλη Νεονάκη - εξαναγκασθεί σε παραίτηση εξαιτίας ύποπτων χρηματιστηριακών συναλλαγών. Βάσει της επιστολής του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρου Θωμαδάκη προς τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, ο μεν Στέφανος Μανίκας είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ο δε Μιχάλης Νεονάκης συναλλαγές ύψους 64 εκατ. ευρώ την περίοδο 1998-2000  (βλ. In.gr, http://news.in.gr/greece/article/?aid=465227). Δεν είχε επιτραπεί η επάνοδός του στο ΠΑΣΟΚ.


2) Νίκος Μπίστης = Υφυπουργός Εσωτερικών επί Πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ο κ. Μπίστης παραιτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το Δεκέμβριο του 2011 (βλ. εφημερίδα 'Πρώτο Θέμα', http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=164918). Στην επιστολή παραίτησής του άφηνε αιχμές για την ηγετική ομάδα του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (συμπεριλαμβανομένου του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου). Η απόφαση του Νίκου Μπίστη αποδίδεται στην μη αξιοποίησή του στο κυβερνητικό σχήμα ή, έστω, σε κάποια θέση δημόσιου οργανισμού. Πριν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, είχε διατελέσει μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ (1996-2000). Το προσωπικό του προφίλ παραμένει αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ (http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4ea3f5b7-a57a-4d27-922a-5d3491f88bdd).


3) Γιάννης Κακουλίδης = Με αριστερές καταβολές και ένα περιστασιακό πέρασμα από το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980, ο κ. Κακουλίδης συγκαταλέγεται στους οικονομικά επιτυχημένους επαγγελματίες. Ασχολείται με τον κλάδο της διαφήμισης και μέχρι πρώτινος διοικούσε την εταιρεία UpSet! (http://www.upset.gr/), η οποία όμως κήρυξε πτώχευση λόγω της αλληλεξάρτησής της με το καταχρεωμένο ALTER (βλ. εφημερίδα 'Έθνος', http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=22807&subid=2&pubid=63480993). Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κακουλίδης φέσωσε με 35 εκατ. ευρώ την αγορά, συνεχίζει την ενασχόλησή του με τη διαφήμιση. Εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του Άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αφού απηλλάγη από την προβληματική UpSet!, ίδρυσε νέα εταιρεία με την επωνυμία SOHO Square Athens (http://www.sohosquare.gr/) προκειμένου να συνεχίσει τις business ωσάν να μην τρέχει τίποτα! Εν ολίγοις συγκαταλέγεται στους επονομαζόμενους 'αριστερούς με κότερο', τύπου Ανδρέα Ρουμελιώτη της 'Ελευθεροτυπίας'. Με μοναδική διαφορά ότι ο κ. Κακουλίδης αγόρασε σπίτι στην Πεντέλη και όχι στο Παλαιό Ψυχικό.


4) Μαρία Ρεπούση = Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (http://users.auth.gr/marrep/), η κα. Ρεπούση ήταν η εκλεκτή της Υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου επί Πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Οπαδός του αναθεωρητισμού, συνέταξε ένα επιστημονικά ανακριβές εγχειρίδιο Ελληνικής Ιστορίας (προοριζόμενο για τους μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού), όπου - μεταξύ άλλων - περιέγραφε την καταστροφή της Σμύρνης με την φράση 'οι Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι της Σμύρνης'. Με το θέμα ασχολήθηκε η εκπομπή 'Οι Νέοι Φάκελοι' του Αλέξη Παπαχελά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (http://folders.skai.gr/main/theme?id=17&locale=el), ενώ τελικά το βιβλίο απεσύρθη κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης τόσο της Ακαδημίας Αθηνών όσο και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στα ελάχιστα άτομα που συνετάχθησαν με την κα. Ρεπούση συγκαταλέγεται και ο Καθηγητής Θάνος Βερέμης, πρωτεργάτης του επίσης αναθεωρητικού ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΪ  '1821'. Ο κ. Φώτης Κουβέλης έχει ορίσει την κα. Ρεπούση υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ.


5) Χρήστος Χωμενίδης = Αυτοσυστήνεται ως συγγραφέας. Το πρώτο του διήγημα δημοσιεύθηκε το 1988 στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Playboy. Εντούτοις ορισμένα από τα συγγραφικά του πονήματα έχουν σημειώσει αξιόλογες πωλήσεις. Μπορείτε να διαπιστώσετε το ήθος του κ. Χωμενίδη από τα tweets που αναρτά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://twitter.com/#!/CHOMENIDIS. Συνηθίζει να προσβάλλει με τον πιο χυδαίο, εμετικό και αλήτικο τρόπο όσους διαφωνούν με την κοσμοθεωρία του. Εμείς απλώς θα σας υπενθυμίσουμε ότι όταν η Μυρσίνη Λοΐζου δήλωσε ότι απαγορεύει την χρήση του έργου του πατέρα της για κομματικές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ (βλ. εφημερίδα 'Ελευθεροτυπία', http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=288322), ο κ. Χωμενίδης σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε στο Twitter τα ακόλουθα:
'Εάν η κόρη μου μού φερθεί όπως η Μυρσίνη Λοΐζου στον μπαμπά της, θα την καταραστώ από τον τάφο να μην ξαναχύσει ποτέ'.



Για άλλη μια φορά, αφήνουμε εσάς να εξάγετε τα συμπεράσματά σας για τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου