Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ 'ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΙ' ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Ερευνώντας στο Πρόγραμμα 'Διαύγεια' (http://et.diavgeia.gov.gr/) για ύποπτες αποφάσεις φορέων του στενού & ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, ανακαλύψαμε πληθώρα αποφάσεων προμήθειας συγγραμμάτων από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ).


Πρόκειται για 7 αποφάσεις, φέρουσες την υπογραφή της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών & Λογιστηρίου του ΥΜΑΘ Σαρόγλου Βαλασίας, που προβλέπουν συνολική δαπάνη  10 015  ευρώ για αγορά 675 βιβλίων. Αναλυτικότερα:


1)  Απόφαση με ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β45ΑΟ4-690 και Αριθμό Πρωτοκόλλου 4488 για την προμήθεια 20 Λευκωμάτων του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τίτλο «ΕΠΙΔΟΘΗΤΩ ΧΕΡΣΙΝ ΑΥΤΟΥ» (Εκδόσεις ΕΛΤΑ Α.Ε.) έναντι 720 ευρώ.



2)  Απόφαση με ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β45ΑΟ4-ΙΣΕ και Αριθμό Πρωτοκόλλου 4487 για την προμήθεια πέντε σειρών με 27 βιβλία εκάστη με θεματολογία την ιστορία της Μακεδονίας (Εκδόσεις ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ) έναντι 1805 ευρώ.



3)  Απόφαση με ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β45ΑΟ4-Η4Δ και Αριθμό Πρωτοκόλλου 4486 για την προμήθεια πέντε σειρών με 58 βιβλία εκάστη με θεματολογία την ιστορία της Μακεδονίας (Εκδόσεις ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ) έναντι 3530 ευρώ.



4)  Απόφαση με ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β45ΑΟ4-ΝΟΨ και Αριθμό Πρωτοκόλλου 4485 για την προμήθεια 150 βιβλίων με τίτλο «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13 με μια ματιά» του Νικόλαου Νικόλτσιου (Εκδόσεις Νικόλτσιος Βασίλειος και Σία Ο.Ε.) έναντι 1050 ευρώ.



5)  Απόφαση με ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β45ΑΟ4-ΞΥ9 και Αριθμό Πρωτοκόλλου 4472 για την προμήθεια 40 βιβλίων με τίτλο «Από το Σαραντάπορο στη Θεσσαλονίκη» των Βασιλείου Νικόλτσιου-Βασίλη Κ. Γούναρη (Εκδόσεις Νικόλτσιος Βασίλειος και Σία Ο.Ε.) έναντι 1200 ευρώ.



6)  Απόφαση με ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β45ΑΟ4-ΚΤΟ και Αριθμό Πρωτοκόλλου 4470 για την προμήθεια 20 Λευκωμάτων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με τίτλο «Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1012-13» (Εκδόσεις ΕΛΤΑ Α.Ε.) έναντι 810 ευρώ.



7)  Απόφαση με ΑΔΑ (Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β45ΑΟ4-ΧΓ6 και Αριθμό Πρωτοκόλλου 4471 για την προμήθεια 20 βιβλίων με τίτλο «Λοιπόν έχουμε πόλεμο, πεπραγμένα εν μέσω λόγων και εικόνων του ΄40» των Βασιλείου Νικόλτσιου-Γεωργίου Σκαλτσογιάννη-Βασίλειου Αναστασόπουλου (Εκδόσεις Νικόλτσιος Βασίλειος και Σία Ο.Ε.) έναντι 900 ευρώ.




Όλες οι επίμαχες αποφάσεις ελήφθησαν στις 3 Δεκεμβρίου 2012. Η προμήθεια των συγγραμμάτων αιτιολογείται αορίστως με την επίκληση αναγκών εθιμοτυπίας  ή/και για την ενίσχυση των περιοδευόντων εκθέσεων του ΥΜΑΘ στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.


Αν και οι αποφάσεις 'έγκρισης δαπάνης απευθείας ανάθεσης' αποδίδονται στην κα. Σαρόγλου Βαλασία, είχαν προηγηθεί ισάριθμες αποφάσεις 'δέσμευσης πίστωσης' στο Πρόγραμμα 'Διαύγεια' από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης (και Βουλευτή ΄Β Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας) Θεόδωρο Καράογλου.


Είδατε πόσο εύκολο είναι να μοιράσεις μερικές χιλιάδες ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης? Άλλωστε δεν πληρώνει ο Υπουργός Θεόδωρος Καράογλου με δικά του χρήματα τις δημόσιες σχέσεις του. Ο μαλάκας ο Έλληνας πολίτης/ψηφοφόρος πληρώνει - ακόμη και όταν το αγνοεί. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι κανένα από τα υπόλοιπα Υπουργεία δεν έχει δαπανήσει ούτε κατά προσέγγιση το ποσό του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για παρεμφερείς λόγους. Ούτε καν ο Υπουργός Οικονομικών που έχει αλλεπάλληλες επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.



Βέβαια το Ελληνικό Δημόσιο μας έχει συνηθίσει τόσο σε διαπλεκόμενες συμπράξεις όσο και σε ηλίθιες σπατάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση με ΑΔΑ (= Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης) Β4ΣΠΟ4-ΘΙΩ και Αριθμό Πρωτοκόλλου 3851, φέρουσα την υπογραφή της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης του ΥΜΑΘ Θεοφανίας Κλεανθίδου, που προβλέπει τη δαπάνη 2185 ευρώ για την προμήθεια 90 αδειών Antivirus Software.


Ενώ αποτελεί κοινή γνώση η ύπαρξη κορυφαίων - και συνάμα δωρεάν - αντιικών προγραμμάτων όπως το AVG (http://free.avg.com/eu-en/homepage) και το Avast (http://www.avast.com/en-eu/index).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου