Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ



Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ο γνωστός εφοπλιστής και μιντιάρχης. Μέσω της εφημερίδας 'Καθημερινή' και του ραδιοφωνικού/τηλεοπτικού σταθμού 'Σκάι' ασκεί αδιαλείπτως προπαγάνδα υπέρ του μνημονίου και κατά τόσο του κοινωνικού κράτους όσο και των εργασιακών κεκτημένων.




Έχοντας δημιουργήσει έναν πυρήνα 'πουλημένων' επαγγελματιών-συνεργατών, που ευτελίζουν κάθε έννοια δημοσιογραφίας, συκοφαντεί όποια κοινωνική ομάδα του υποδείξει η εκάστοτε κυβέρνηση του δικομματισμού. Στην σιχαμερή αυτή παράσταση υποτέλειας και δωσιλογισμού πρωτοστατούν οι 'σφουγγοκωλάριοι' Άρης Πορτοσάλτε, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Πάσχος Μανδραβέλης, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς.


Είναι απίστευτα εξοργιστικό και προκλητικό να αυτοπροβάλλεται ως κριτής των Ελλήνων πολιτών ένας - κατά κοινή ομολογία - αποτυχημένος επιχειρηματίας. Ένας διαπλεκόμενος παράγοντας του δημόσιου βίου της πολύπαθης Ελλάδας που εξαργυρώνει την επαγγελματική σταδιοδρομία του πατέρα του.


Τί να πρωτοθυμηθούμε?


Την αποικιακής λογικής σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της κρατικής ρουμανικής εταιρείας Petromin και της ναυτιλιακής εταιρείας Ermis (με έδρα στη Λιβερία) του Γιάννη Αλαφούζου, έπειτα της πτώσης του καθεστώτος του 'Υπαρκτού Σοσιαλισμού' (βλ. ιστολόγιο 'Πιτσιρίκος', http://pitsirikos.net/2012/10/%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%AC-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%8D%CE%B6/) ? Υπόθεση που απασχόλησε επί 17 συναπτά έτη την μη κομμουνιστική πλέον Ρουμανία και που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας, απάτη, παραποίηση στοιχείων/πλαστογραφία και παραβιάσεις της ρουμάνικης νομοθεσίας σχετικά με τις εξαγωγές σε 79 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του στενού συνεργάτη Calin Marinescu του τότε Υπουργού Μεταφορών (και μετέπειτα Προέδρου) Traian Basescu (βλ. ιστολόγιο 'JUNGLE-Report', http://jungle-report.blogspot.gr/2011/11/blog-post_19.html).


Τη λυσσαλέα απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου ?  Με ατεκμηρίωτα 'δημοσιογραφικά αφιερώματα' και δήθεν ρεπορτάζ του υπάκουου και συνάμα ανεπίσημου εκπροσώπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ εν Ελλάδι, Αλέξη Παπαχελά (βλ. ιστολόγιο 'Το Κουτί της Πανδώρας', http://www.koutipandoras.gr/?p=13415&cpage=4#comment-34589).



Την ανάλογη ειδησεογραφική υποβάθμιση των αλλεπάλληλων σκανδάλων της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (υπόθεση Ζαχόπουλου, υπόθεση ΙΚΑ / Γιάννη Βαρθολομαίου, υπόθεση Επιτροπής Ανταγωνισμού / Καρτέλ Γάλακτος / 'κουμπάροι' , Αγροφύλακες / προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ κλπ) ?


Τη ξεδιάντροπη αποφυγή πληρωμής του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας στο λογαριασμό της ΔΕΗ (= το περιβόητο 'Χαράτσι') μέσω 'φωτογραφικής' διάταξης που ήδη μείωνε κατά 60% το προς καταβολή αντίτιμο επαγγελματικών κτιρίων άνω των 2000 τετραγωνικών μέτρων (βλ. The Press Project, http://www.thepressproject.gr/folder/29909/EETIDEGATE-ypothesi-SKAI) ?


Οφείλουμε να παραδεχθούμε πως ο Γιάννης Αλαφούζος είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα Έλληνα μιντιάρχη. Κατέχοντας παράνομα την συχνότητα από την οποία εκπέμπει το υποτυπώδες πρόγραμμά του, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, φροντίζει να είναι αρεστός στην ηγετική πολιτική ελίτ. Ακόμη και όταν η 'αρμονική' συνεργασία απαιτεί την απόλυση ικανών δημοσιογράφων που έχουν την κακή συνήθεια να ασκούν διεισδυτική έρευνα (όπως η Αριστέα Μπουγάτσου, βλ. Radiofono.gr - http://www.radiofono.gr/node/825).




Ο Γιάννης Αλαφούζος συνηθίζει επίσης να πρωτοπορεί στην εφαρμογεί της νέας εργατικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις του. Προτού καν αποφανθούν τα αρμόδια δικαστήρια για την συνταγματικότητα των προβλέψεων/επιταγών του Μνημονίου, ο εφοπλιστής του Φαλήρου σπεύδει να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να απολύσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των Ενώσεων Δημοσιογράφων-Τεχνικών-Διοικητικών Υπαλλήλων. Αντικαθιστά τους ανθρώπους που έμαθαν το επάγγελμα στην 'πιάτσα' των περασμένων δεκαετιών με νέα, φιλόδοξα πρόσωπα που είναι πρόθυμοι να 'φιλήσουν κατουρημένες ποδιές'. Κατ'αυτόν τον τρόπο μας συστήνονται ως 'δημοσιογράφοι' ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, η Εύα Αντωνοπούλου και οι Βασίλης Λυριτζής - Δημήτρης Οικονόμου. Ειδικά το εν λόγω δίδυμο ήταν απευθείας μεταγραφή από τη Δημόσια Τηλεόραση, παρέα με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, εν όψει της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας της Νέας Δημοκρατίας το 2009 και εν μέσω καταγγελιών για υπέρογκες αποδοχές, απευθείας αναθέσεις προμηθειών και παραχώρηση τμήματος του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στον Όμιλο Αλαφούζου.


Ας έλθουμε λοιπόν στον Παναθηναϊκό. Δίχως αμφιβολία πρόκειται περί ιστορικού αθλητικού σωματείου που συγκεντρώνει τους περισσότερους φιλάθλους και οπαδούς/οργανωμένους συνδεσμίτες, έπειτα του 'αιωνίου αντιπάλου' Ολυμπιακού. Αυτό σημαίνει ότι η ανάμειξη ενός παράγοντα στα διοικητικά της ΠΑΕ (=Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας) ΠΑΟ μεταφράζεται αυτομάτως σε απήχηση σε ένα υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων. Με προϋπόθεση φυσικά την νικηφόρα, ή έστω αξιοπρεπή, πορεία της ομάδας.


Πώς ξαφνικά ο Γιάννης Αλαφούζος ανακάλυψε την αγάπη για το ποδόσφαιρο? Για ποιο λόγο διάλεξε τον Παναθηναϊκό?


Επειδή δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον 'αγγελικά πλασμένο' κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού, δηλώνουμε εξαρχής πως τα κίνητρα του Γιάννη Αλαφούζου ήταν ανέκαθεν ιδιοτελή και οι προθέσεις του εξ ορισμού κακόβουλες. Δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Σωκράτη Κόκκαλη (και το διάδοχό του Βαγγέλη Μαρινάκη) του Ολυμπιακού ή τον Παναγιώτη Ψωμιάδη της προσφυγομάνας ΑΕΚ. Ή μάλλον διαφέρει σε ένα και μόνο σημείο. Είναι ο μόνος Πρόεδρος κορυφαίας ΠΑΕ που δεν δείχνει διατεθειμένος να επενδύσει/ρισκάρει στην επιχείρησή του.


Η φιλοσοφία του Γιάννη Αλαφούζου συνοψίζεται στην φράση 'Με τα λεφτά των άλλων' (θυμίζοντας την ομώνυμη ταινία 'Other People's Money' με τους Danny DeVito, Gregory Peck και Penelope Ann Miller). Ο σύγχρονος Ebenezer Scrooge ακολουθεί πανομοιότυπη τακτική με τη δήθεν εταιρική ευθύνη του. Έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις μας στις 'εκστρατείες ευαισθητοποίησης' των απονήρευτων συμπολιτών μας από τον 'εφοπλιστή με τα καβούρια στις τσέπες'. Είτε πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος είτε για την συγκέντρωση τροφίμων και ιατρικών σκευασμάτων, ο Γιάννης Αλαφούζος παριστάνει τον φιλάνθρωπο με τον κόπο και τα χρήματα των κορόιδων.



Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν η εμμονή του Γιάννη Αλαφούζου στο εγχείρημα λαϊκής βάσης, δηλαδή την χρηματοδότηση του ΠΑΟ από τους ίδιους τους οπαδούς του. Παρά την τεράστια διαφορά στην περιουσιακή κατάσταση ενός εφοπλιστή και ενός καθημερινού εργαζομένου. Παραβλέποντας επίτηδες ότι η οικονομική κρίση που σαρώνει την Ελλάδα έχει πλήξει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ο τζαμπατζής Αλαφούζος μεταθέτει την ευθύνη στους υπολοίπους. Διατρανώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι αδυνατεί να αναλάβει μόνος του τον Παναθηναϊκό (βλ. εφημερίδα 'Το Ποντίκι', http://topontiki.gr/article/45750/Alafouzos-Den-mporo-na-stirikso-oikonomika-ton-Panathinaiko). Παραδέχεται ότι το Σωματείο Φίλων Παναθηναϊκού, ιδρυθέν το Μάιο του 2012 (βλ. εφημερίδα 'ΤΟ ΒΗΜΑ', http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=455964) και πλέον ευρύτερα γνωστό ως 'Παναθηναϊκή Συμμαχία', απέτυχε να καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΠΑΕ. Στον επίσημο ιστότοπο της 'Παναθηναϊκής Συμμαχίας' γίνεται λόγος για μόλις 8588 μέλη που συνεισέφεραν συνολικά 2,3 εκατομμύρια ευρώ (http://www.paomprosta.gr/el). Όταν ο Σύλλογος χρωστά ήδη 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι άμεσα ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ.



Μετά το φιάσκο και την πιθανότητα η ΠΑΕ να κηρύξει στάση πληρωμών / πτώχευση, ο εκλεγμένος - όπως αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται - Πρόεδρος Αλαφούζος προανήγγειλε εκπτώσεις & προσφορές! Κατανόησε την αναγκαιότητα μιας προσιτής οικονομικής πολιτικής, ενώπιον του απευκταίου (γι'αυτόν) ενδεχόμενου να χρειαστεί να 'βάλει το χέρι στην τσέπη'. Διαφορετικά θα χρεωθεί την ολική κατάρρευση της ομάδας και θα πρέπει να κυκλοφορεί νύχτα ή μεταμφιεσμένος...


Ο Γιάννης Αλαφούζος περίμενε να βρεθούν μαλάκες που, στην απελπισία τους για τη διάσωση της αγαπημένης τους ομάδας, θα έσπευδαν να προσφέρουν 'γη και ύδωρ' στον Μεσσία/ηγέτη. Τζάμπα-μάγκας ο εφοπλιστής. Τουλάχιστον οι προηγούμενοι (Βαρδινογιάννης, Πατέρας, Γιαννακόπουλος, Βγενόπουλος), αν και ξεκατινιάζονταν παρασκηνιακά ή/και δημόσια, ξόδεψαν χρήματα για τον Παναθηναϊκό. Αλλά η διαχείρισή τους ήταν για κλάματα και οι εγωισμοί τους απαράδεκτα μεγάλοι για την ηλικία τους. Ετούτος εδώ έχει καταντήσει τον ΠΑΟ ανέκδοτο. Σε τέτοιο βαθμό που ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, να εμφανίζεται να επιθυμεί την παραμονή του Αλαφούζου στο 'τιμόνι της Πράσινης ΠΑΕ'. Χαρακτηριστική η ακόλουθη ειρωνική δήλωσή του:
'Ειδικά για τον κ. Αλαφούζο, που παριστάνει τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού χωρίς να έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του Παναθηναϊκού, θα ήθελα να μείνει 100 χρόνια στον Παναθηναϊκό. Από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι κάνουν τόσο κακό στους νέους, στους φιλάθλους. Δηλητηριάζουν τόσο πολύ το ποδόσφαιρο που στο τέλος θα τους αποβάλλει από μόνο του.' (βλ. Sport-FM, http://www.sport-fm.gr/article/601802)




Με τη φημολογία περί Άραβα Πρίγκηπα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Σύλλογο και με την αμείλικτη πραγματικότητα των άδειων ταμείων, ο τσιφούτης Πρόεδρος απεκάλυψε τα σχέδιά του για το άμεσο μέλλον. Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της 'Παναθηναϊκής Συμμαχίας', που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012, ο Γιάννης Αλαφούζος είπε - μεταξύ άλλων - τα εξής:
'Όπως ξέρετε στη Γ.Σ. της ΠΑΕ προ δύο εβδομάδων, πήραμε μια απόφαση για ΑΜΚ 28 εκατ. ευρώ μέχρι τις 4/1 για να μπορεί ο πιθανός επενδυτής, ο πρίγκιπας να βάλει τα λεφτά στον Παναθηναϊκό.  Μετά τις 4/1 θα προκυρηθχεί άμεσα νεα ΓΣ.. και θα εισηγηθεί το Δ.Σ. αύξηση 15 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί το ποσό με ασφάλεια πρέπει ή να βάλει χρήματα οποιοσδήποτε Παναθηναϊκός (Όλα τα κεφάλαια του Παναθηναϊκού είναι 7 εκατ. ευρώ) ή η Συμμαχία με προσωπική εγγύηση των μελών της να πάρει δάνειο για να βάλει αυτά τα χρήματα. Υποθέτω ότι στην ΑΜΚ θα μετάσχουν και άλλοι μέτοχοι. Πρέπει να συζητηθεί εάν θέλουμε σαν Συμμαχία να πάρουμε δάνειο που θα εγγυηθεί κάποιος ή κάποιοι και τα χρήματα να μπουν στον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι το κρισιμότερο θέμα σήμερα.' (βλ. Contra.gr, http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/panathinaikos/alafouzos-eythunetai-o-giannhs-vardinogiannhs.2066309.html)




Το ΑΜΚ σημαίνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Η ιστορία, ή ορθότερα το ρεζιλίκι, επαναλαμβάνεται. Ο γραφικός εφοπλιστής-Πρόεδρος ελπίζει να (ξανα)πληρώσουν άλλοι για το χόμπυ του. Έλεος πια με τη ζητιανιά. Και όπως πράττουν όλοι οι ανίκανοι και αποτυχημένοι, κατέφυγε στο επικοινωνιακό τέχνασμα απόδοσης ευθυνών στην παλαιά Διοίκηση. Όποτε προκύπτει πρόβλημα, ο Αλαφούζος θα επιχειρεί να εκτρέψει την προσοχή των φιλάθλων στα λάθη του παρελθόντος. Τα γνωστά λάθη του παρελθόντος. Αντί να βρει λύσεις, περιφέρεται ασκόπως και ομιλεί 'περί ανέμων και υδάτων'.


Ως προς την παραφιλολογία που θέλει τον τωρινό Πρόεδρο 'διορισμένο' από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, δεν νομίζουμε πως ισχύει. Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν θα δεχόταν να διαδραματίσει το ρόλο του κομπάρσου δίχως μία υψηλή χρηματική αποζημίωση και, ως γνωστόν, ο Βαρδινογιάννης δεν σπαταλά πλέον χρήματα. Το φαινόμενο Αλαφούζου είναι περίπτωση 'αρπαχτής'. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως λίγα χρόνια πριν, με εμφανή τη διάθεση αποδέσμευσης Κόκκαλη από τον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Αλαφούζος σκεφτόταν σοβαρά να αναλάβει (παρέα με τον τότε συνέταιρό του στον Σκάι Βαγγέλη Μαρινάκη) την ομάδα του Πειραιά.


Στο πρακτικό μέρος, ο Παναθηναϊκός είναι σκιά του εαυτού του. Τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Περίγελος της κάθε νεοφώτιστης περιφερειακής ομαδούλας. Στο Πρωτάθλημα της Super League-ΟΠΑΠ (http://www.superleaguegreece.net/) είναι 9ος σε σύνολο 16 ομάδων (ισοβαθμώντας με τον Πανθρακικό της 8ης θέσης). Η ανασφάλεια έχει στεριώσει στα αποδυτήρια, με τους ποδοσφαιριστές να αναρωτιούνται πότε θα τεθούν στο περιθώριο προκειμένου να σώσει ο Αλαφούζος το τομάρι του. Οι εκτός κάθε λογικής προπονητικές και αγωνιστικές επιλογές του Jesualdo Ferreira, αντί να επιφέρουν την άμεση απομάκρυνσή του, οδήγησαν στη διαρροή (από πλευράς Διοίκησης/Αλαφούζου) υποτιμητικών σχολίων κατά των παικτών. Οτιδήποτε - αρκεί να μην επωμιστεί προσωπική ευθύνη ο Πρόεδρος. Η όποια έμφαση στα 'ταλέντα' των Ακαδημιών του Παναθηναϊκού αγνοεί τις υψηλές απαιτήσεις του Πρωταθλήματος και, εν πάσει περιπτώσει, συγκαταλέγεται στις μακροπρόθεσμες λύσεις.


Σε επίπεδο θεσμικών οργάνων, ο Γιάννης Αλαφούζος κατέχει το απόλυτο ρεκόρ αποξένωσης της ΠΑΕ. Με αλλεπάλληλα άστοχα ή/και προσβλητικά σχόλια στο Twitter, ακόμη και πριν τη διεξαγωγή αγώνων ή ψηφοφοριών της Super League, ο 'σπαγγοραμένος' εφοπλιστής-μιντιάρχης δημιουργεί εχθρούς και ξεφτυλίζει την ομάδα. Ρεσιτάλ κλάψας-γκρίνιας. Ουδείς τον αντιμετωπίζει πια σοβαρά. Και αυτή η υποτιμητική αντιμετώπιση επεκτείνεται και στην ΠΑΕ. Αυτή είναι η 'προσφορά' του Γιάννη Αλαφούζου. Προσέδωσε στο Σωματείο νοοτροπία ομάδας ΄β Εθνικής. Αδυνατούμε να υποθέσουμε τί χειρότερο θα έπραττε στην θέση του Αλαφούζου ένας αντίπαλος/εχθρός του ΠΑΟ.


Οι ηγέτες - σε οποιοδήποτε τομέα του δημόσιου βίου - ομιλούν με πράξεις. Τα λόγια και οι φθηνές υποσχέσεις είναι για τους 'κομπογιαννίτες'. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί ο Παναθηναϊκός από τον θίασο της φθήνιας, τόσο συντομότερα θα ανακάμψει. Αρκετά με τους κάθε λογής νταβατζήδες στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της ενημέρωσης και του αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου