Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ / ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 'ΑΥΓΗ'



Η εφημερίδα 'Αυγή' (http://www.avgi.gr/StartPageAction.action), ο ραδιοφωνικός σταθμός 'Στο Κόκκινο' (http://stokokkino.gr/) και ο ιστότοπος Left.gr (http://www.left.gr/), αποτελούν τα επίσημα κομματικά ΜΜΕ της Αριστεράς. Άλλα έντυπα που πρόσκεινται ιδεολογικά στην πολιτική θεωρία του σοσιαλισμού, δίχως να ανήκουν ή να χρηματοδοτούνται/ενισχύονται έμμεσα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι οι εφημερίδες 'Ελευθεροτυπία', 'Εφημερίδα των Συντακτών', 'Ποντίκι', '6 Μέρες' καθώς και τα περιοδικά 'Hot Doc' & 'Unfollow'.



Στα παραπάνω έντυπα ή/και ηλεκτρονικά ΜΜΕ δημοσιεύονται αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τη διαπλοκή της επιχειρηματικής με την πολιτική ελίτ. Είτε πρόκειται για τη Λίστα Λαγκάρντ είτε για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από την Aegean Oil του Δημήτρη Μελισσανίδη ή, παλαιότερα, για τις απευθείας αναθέσεις του ΟΠΑΠ στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, ουδείς δύναται να αμφισβητήσει τη δημοσιογραφική/ενημερωτική χροιά των προαναφερθέντων ΜΜΕ. Εν αντιθέσει με τα  παραδοσιακά / καθεστωτικά  μιντιακά συγκροτήματα των Ψυχάρη (ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, MEGA κλπ), Μπόμπολα (ΕΘΝΟΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, MEGA κλπ), Κουρή (ALTER, ΑΥΡΙΑΝΗ, KONTRA) και Αλαφούζου (SKAI, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κλπ), όπου το δημοσιογραφικό λειτούργημα έχει αντικατασταθεί από τις δημόσιες σχέσεις και οι ένοχες συνειδήσεις κρύβονται πίσω από την παχυλή κρατική διαφημιστική δαπάνη.




Ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό, χαρακτηριστικό των μη καθεστωτικών ΜΜΕ είναι η σχεδόν παντελής απουσία lifestyle 'ειδήσεων'. Δηλαδή η ενσυνείδητη άρνηση να χρησιμοποιήσουν το κουτσομπολιό ως μηχανισμό αποχαύνωσης της κοινής γνώμης. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και, δυστυχώς, της  προηγηθείσας / διαχρονικότερης  κρίσης αξιών-παιδείας, ο λαϊκισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος (όπως αποδεικνύεται από την πολιτική καριέρα 'προσωπικοτήτων' όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και από την εκλογική έκπληξη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής).


Δίπλα στους Ομίλους ΜΜΕ των γνωστών επιχειρηματιών-εθνικών νταβατζήδων, εγκαινιάσθηκαν νέες εκδοτικές προσπάθειες από φιλόδοξους μιμητές (παρόμοιας ηθικής καθίζησης). Πιο επιτυχημένη αποδείχθηκε η φυλλάδα 'Πρώτο Θέμα' του εκβιαστή (= κομιστή DVD Ζαχόπουλου) Θέμου Αναστασιάδη. Δύο ακόμη πιο παρακμιακά και ψευδο-δημοσιογραφικά έντυπα είναι η ακροδεξιά φυλλάδα 'Δημοκρατία' του Γιάννη Φιλιππάκη (βλ. παλαιότερη ανάρτησή μας, http://skandaloblog.blogspot.gr/2012/11/blog-post_25.html) και η 'κίτρινη' φυλλάδα 'Παραπολιτικά'. Στην μεν πρώτη αρθρογραφεί - μεταξύ άλλων τυχάρπαστων κομματόσκυλων - ο φασίστας (και συνάμα ανεπίσημος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) Φαήλος Κρανιδιώτης που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-Χρυσής Αυγής και αρνείται τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου. Τα δε 'Παραπολιτικά' ανήκουν στον άλλοτε αρθρογράφο της ΠΑΣΟΚικής εφημερίδας 'Το Καρφί' και ενίοτε πολυθεσίτη ('Πρώτο Θέμα', 'Αθήνα 9,84' επί Δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη/Νέας Δημοκρατίας κλπ) Γιάννη Κουρτάκη. Αμφότερες οι φυλλάδες πωλούν μόλις 8000-20000 φύλλα και συντηρούνται κυρίως από τη δυσανάλογα μεγάλη (αναφορικά με την χαμηλή κυκλοφορία τους) προσλαμβάνουσα κρατική διαφημιστική δαπάνη. Συμπληρωματικές / Κρυφές  πηγές χρηματοδότησης (ήτοι 'μαύρο' χρήμα) αποτελούν το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας (με προεξάρχοντες τους Σίμο Κεδίκογλου και Γιώργο Μουρούτη) καθώς και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης (μόνο για τα 'Παραπολιτικά').




Για όσους απορούν πώς δύναται η Νέα Δημοκρατία να σπαταλά πόρους εν μέσω προγράμματος γενικευμένης λιτότητας, να σας υπενθυμίσουμε αφ'ενός πως το πελατειακό κράτος επιβιώνει (βλ. την πρόσληψη Προσωπικού Ειδικών Θέσεων/ΠΕΘ - όπως η Ανθή Σαλαγκούδη - στη Δημόσια Τηλεόραση με 3500 ευρώ ανά μήνα, ενώ απολύονται δεκάδες συμβασιούχοι των 700-800 ευρώ) κι αφ'ετέρου πως η εκλογική επιχορήγηση της Νέας Δημοκρατίας, ως πρώτου σε ποσοστά κόμματος στις Εθνικές Εκλογές του 2012, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.


Επανερχόμενοι στο Γιάννη Κουρτάκη και τα 'Παραπολιτικά', αξίζει να σημειωθεί πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει επίσης αναλάβει την χρηματοδότηση της εφημερίδας 'Το Καρφί', έπειτα του θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη. Η δε συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην φιλομνημονιακή τρικομματική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας-ΔΗΜ.ΑΡ. προσέφερε άλλοθι για την αλλαγή πλεύσης (= ιδεολογική 'κωλοτούμπα') των δύο εντύπων, που κυριολεκτικά εν μία νυκτί μετετράπησαν από επικριτές του Αντώνη Σαμαρά/Νέας Δημοκρατίας σε υμνητές και υπέρμαχους. Πλέον οι επιθέσεις αφορούν πρωτίστως την Αριστερά και δευτερευόντως τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.


Εντούτοις ο Γιάννης Κουρτάκης αρνείται κατηγορηματικά το ρόλο του 'αχυράνθρωπου' και του 'πουλημένου'  δημοσιογράφου / εκδότη.  Επικαλούμενος την αοριστολογία ότι τα 'Παραπολιτικά' συντηρούνται από τους πολυπληθείς (?!) αναγνώστες τους, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ενάντια στην εφημερίδα 'Αυγή'. Μάλλον ξέχασε - λόγω πολυθεσίας - την παράπλευρη απασχόλησή του, ως Σύμβουλος Έκδοσης της δωρεάν ημερησίας εφημερίδας 'Metro' (http://www.metrogreece.gr/) του πολυσχιδή επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Στον επίσημο άλλωστε ιστότοπο της 'Metro' φιγουράρει σε σταθερή βάση η  διαφήμιση / banner  των 'Παραπολιτικών'.




Ο Γιάννης Κουρτάκης φυσικά δεν ενοχλήθηκε από την πληθώρα ανάλογων δημοσιευμάτων στο Internet, που υπογραμμίζουν το βρώμικο ρόλο του στα πλαίσια του μηχανισμού προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας. Η επιλεκτική του ευαισθησία εξαντλήθηκε στην εφημερίδα 'Αυγή', από την οποία απαιτεί με αγωγή την καταβολή αποζημίωσης 300 000 ευρώ και την προσωπική κράτηση ενός έτους των δύο 'συναδέλφων' του (βλ. ιστολόγιο 'Zoornalistas', http://zoornalistas.blogspot.gr/2013/02/blog-post_15.html).



Μία λεπτομέρεια, ενδεικτική του 'ήθους' του Γιάννη Κουρτάκη, είναι πως προσέλαβε ως δικηγόρο για την αγωγή κατά της 'Αυγής' το βουλευτή Μάκη Βορίδη (Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας). Ίσως γι'αυτό ζητάει 'τσεκουράτη' αποζημίωση!


Ή ενδέχεται να χρειάζεται τα χρήματα για να πληρώνει το γνωστό υπόδικο εκβιαστή Γιάννη Παπαγιάννη του blog 'Fimotro' που αρθρογραφεί τακτικά στα 'Παραπολιτικά'. Όλα τα καλόπαιδα μαζεμένα στο ίδιο 'μαγαζί'.



Ο ίδιος πάντως ο Γιάννης Κουρτάκης διεμήνυσε το εξής:
'Θα "αποκαλύψουμε" με στοιχεία ποιος "χρηματοδοτεί" την εφημερίδα Παραπολιτικά. Χθες στην Αυγή, προφανώς, αντιλαμβανόμενοι την γκάφα τους, προσπάθησαν να τα "μαζέψουν", γράφοντας ότι η εφημερίδα μας, τελικώς, "χρηματοδοτείται από τον γνωστό εφοπλιστή". Επειδή, συνεχίζουν τα αστήριχτα δημοσιεύματα τους, αύριο, θα καταλάβουν πρώτον σε ποιον ανήκει η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», και δεύτερον, γιατί θα κληθούν να πληρώσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ, για τα αστήριχτα ψεύδη τους. Και, θα πληρώσουν, γιατί απλώς, εδώ δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ να φοβηθούμε, και κυρίως ΚΑΝΕΝΑ να απολογηθούμε. Δεν έχουμε ΑΦΕΝΤΙΚΟ. Χρηματοδότης των "Παραπολιτικών" είναι.. οι χιλιάδες, ολοένα αυξανόμενοι αναγνώστες.'
(βλ. ιστολόγιο 'Fimotro', http://fimotro.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4191.html)




Όχι, ο Γιάννης Κουρτάκης δεν είναι φασίστας ούτε τελεί σε διατεταγμένη υπηρεσία για την φίμωση αντιμνημονιακών ΜΜΕ. Όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως είναι απλά συμπτώσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου